Gej športniki – Pošljimo diskriminacijo z igrišča

Anton Hysen (zgornja in spodnja fotka) je 21 letni švedski nogometaš. Igral je v mladinski reprezentanci, outiral se je lani v časopisu Offside. Je drugi profesionalni nogometaš na svetu, ki se je javno razkril! :P Prvi je, tako BBC, Anglež Justin Fashanu.

Matthew Mitcham je na zadnjih olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu osvojil zlato medaljo v skokih v vodo in to z najboljšo oceno v zgodovini olimpijskih tekmovanj. 24 letni avstralski olimpijski prvak se je razkril leta 2008 v publikaciji, ki je predstavljala avstralske upe na prihajajočih igrah. Kot gej se je razkril še en avstralski skakalec v vodo – Mathew Helm, ki je leta 2004 osvojil srebrno kolajno.

Gareth Thomas (zgornja fotka) je profesionalni igralec ragbija. Svojo kariero je zaradi poškodbe zaključil oktobra lani. Javno se je razkril leta 2009, ko je bil star 35 let. Na spodnji fotki pa je John Amaechi, ki se je razkril po končani karieri kot profesionalni igralec košarke lige NBA in Evrolige.

V okviru evropskega projekta Nogomet za enakost (Football for Equality) bodo v Sloveniji v mesecu maju izvedene tri aktivnosti, na katere vas vljudno vabijo organizatorji – Spolint institut, Društvo DIH ter Out in Slovenija:

V torek, 8. maja 2012, ob 17:30 - okrogla miza Pošljimo diskriminacijo dol z igrišča! Velika predavalnica Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

V torek, 8. maja 2012, ob 19:00 - otvoritev razstave s pogostitvijo “Proti pravilom – geji in lezbijke v športu”. Velika predavalnica Fakultete za šport Univerze v Ljubljani.

Okrogla miza – Pošljimo diskriminacijo dol z igrišča!

Gostje:
Dr. Milan Hosta, Spolint inštitut, Šport razlikuje, da bi združeval – paradoks igre
Dr. Roman Kuhar, Mirovni inštitut, Obrazi homofobije in šport
Zoran Verovnik, MIZKŠ, Evropske smernice proti diskriminaciji v športu
Dejan Močnik, NK Bravo, Vloga nogometnega kluba pri vzgoji otrok in mladine
Rok Košir, športni novinar, Antropološko novinarski pogled na homofobijo v športu
Mojca Horn, absolventka Fakultete za šport, Šport kot sredstvo družbenega osveščanja

Kje: Velika predavalnica Fakultete za šport, Gortanova 22, Ljubljana
Kdaj: torek, 8. maja 2012, od 17.30 do 19.00
Ob 19.00 bo potekala otvoritev razstave (glej spodaj) s pogostitvijo

Razstava – Proti pravilom – geji in lezbijke v športu

Vprašanje gejev in lezbijk v športu je še vedno tabu tema, o kateri se običajno le šepeta za zaprtimi vrati, a se o njej le redko javno razpravlja. V družbi skoraj ni sfere, kjer se sodelovanje istospolno usmerjenih zdi bolj nenormalno, kot v športu.

Čeprav se je odnos družbe do spolnosti spremenil, se predpostavka, da se homoseksualnost in šport ne ujemata, še vedno drži; homoseksualne športnike in športnice v športu še vedno pogosto ignorirajo ali celo odkrito zavračajo. Situacija pa se počasi le spreminja. Razni družbeni razvoji, kot na primer dejstvo, da šport postaja bolj prostočasna dejavnost kot le fizični trening, ženska emancipacija ali pojav lezbičnih, gejevskih, biseksualnih in trans (LGBT) gibanj, postopoma vplivajo na šport. Iz tega sledi, da se homoseksualnosti ne sme več pometati pod preprogo.

Razstava Proti pravilom – lezbijke in geji v športu je namenjena odstranjevanju tabujev tematike homoseksualnosti in športa ter usmerja pozornost na različne načine diskriminacije spolnih manjšin v športu. Želi pa tudi prikazati, da šport LGBT osebam lahko nudi priložnost živeti samozavestno življenje.

Nemški original razstave sta med drugim organizirala SC Janus, Centrum Schwule Geschichte (Center za homoseksualno zgodovino) iz Kölna, leta 2009 pa jo je EGLSF aktualiziral in prevedel v angleščino, v sklopu projekta Nogomet za enakost leta 2012 pa še v slovenščino, poljščino, italijanščino in slovaščino. Razstava bo gostovala v sedmih evropskih mestih. Prevod razstave v slovenščino so prevzeli institut Spolint, Društvo DIH in Out in Slovenija.

Otvoritev razstave s pogostitvijo:
Kje: Velika predavalnica Fakultete za šport, Gortanova 22, Ljubljana
Kdaj: torek, 8. maja 2012, ob 19.00 (pred tem pa bo potekala okrogla miza, s pričetkom ob 17:30)

Za Glavco Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !