Parada Ponosa 2012

Danes! :P Od 12h dalje.

*** Zbiranje na Metelkova mesto

*** Povorka po ljubljanskih ulicah v spremstvu glasbe, bobnov in mavrice

*** Zaključni program na Kongresnem trgu (Govorca: Zoran Janković, župan MOL in častni pokrovitelj Parade ponosa 2012 in dr. Barbara Rajgelj, solastnica Cafe Open. Nastopajoči: Slon in Sadež, Cabaret Band, Matthew Hoag (Lovable Fairy Tale), Nibeye (Female’s’cream)).

Svet

Za prvo parado ponosa lahko štejemo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v Stonewallu v New Yorku. Od takrat se parade ponosa prirejajo širom sveta kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za proslavo različnosti in promocijo strpnosti.

V Rimu je bila leta 2000 organizirana 1. Svetovna parada ponosa pod geslom Zaupamo v ponos (In pride we trust), leta 2006 pa v Jeruzalemu 2. Svetovna parada ponosa pod geslom Ljubezen brez meja (Love withouth borders).

Slovenija

Prvo parado ponosa smo pri nas organizirali leta 2001, kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem izmed ljubljanskih lokalov. Parada ponosa je nato postala tradicionalna prireditev.

Društvo Parada Ponosa

Matej G

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !