Trikrat hura za Dansko

Danska bo v petek postala 11. država na svetu, v kateri bodo istospolni pari lahko sklenili zakonsko zvezo. Poroke bodo možne tudi v cerkvi, pri čemer bo duhovnikom dovoljen ugovor vesti. Takšno ureditev imata samo še Švedska in Islandija. Izid glasovanja v parlamentu je bil kar 85:24 v prid enakim pravicam vseh parov.
>> Narobe

Helle Thorning Schmidt

Zakon je predlagala socialistična vlada premierke Helle Thorning Schmidt.

LGBT-JEM UKRADENA REVOLUCIJA

Svet OZN za človekove pravice je tunizijski vladi priporočil, da dekriminalizira homoseksualnost, ki je v Tuniziji prepovedana od leta 1913. Tunizijski minister za človekove pravice Samir Dilou je napovedal, da se to ne bo zgodilo. Po njegovih besedah je koncept spolne usmerjenosti proizvod zahoda, ki je v nasprotju z islamom. Ironija je, da je zakon iz leta 1913 uvedla francoska kolonialna oblast, nato pa je preživel tako Ben Alijev režim, kot tudi lansko arabsko pomlad.

Na pomladnih volitvah je na oblast prišla muslimanska bratovščina, ki sicer ne namerava uvesti šeriatskega prava. Vodja Al Kaide Ajmar Al Zavahiri je Tunizijce zato pozval, naj strmoglavijo režim, ki je izdal islam.
>> Pink News, Al Jazeera Balkans

Gayday

Minister za človekove pravice se je pred nekaj meseci zavzel tudi za prepoved edinega LGBT-medija v Tuniziji, e-revije Gayday.

SPREMEMBE V MALAVIJU?

Predsednica države Joyce Banda je napovedala, da bodo t. i. zakoni proti nenaravnim dejanjem ukinjeni. Da bodo te zakone znova preučili in da se ne bodo ozirali na javno mnenje, pa je že pred časom napovedal pravosodni minister Ephraim Ciume. Malavijske oblasti si z demokratizacijo obetajo večjo finančno pomoč Mendarodnega denarnega sklada in Velike Britanije. Slednja je lani napovedala ukinitev pomoči državam, ki ne bodo spoštovale LGBT-pravic.
>> Pink News, Glavca (glej spodaj)

Joyce Banda

Joyce Banda je izvedla tudi nekatere gospodarske ukrepe, ki jih je prejšnji predsednik Bingu wa Mutharika zavračal. Med drugim je devalvirala malavijsko valuto.

V ZDA VEČ KOT POLOVICA ZA

Poroke istospolnih parov podpira več kot polovica Američank in Američanov. Po Gallupovi raziskavi jih je za 53 odstotkov, po anketi, ki jo je naročil CNN, pa 54. Še večja je podpora med mladimi od 18. do 34. leta: po Gallupu je za 70 odstotkov mladih, po CNN-ovi poizvedbi pa 73 odstotkov.

Gallupova raziskava je še pokazala, da enakopravnost vseh parov podpira 69 odstotkov demokratskih in le 28 odstotkov republikanskih volivcev. Za CNN pa je 60 odstotkov anketiranih odgovorilo, da imajo družinskega člana ali dobrega prijatelja, ki je LGBT.
>> Gallup, Pink News

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !