Domnov život: Brez razočaranja ne gre

Aprila so končali s snemanjem Razočaranih gospodinj. POP TV je serijo začel predvajati, ko sem bil v 3. letniku srednje šole. Že v prvi sezoni se je, takrat tudi na moje presenečenje, Breejin sin Andrew razkril kot gej. Jaz sem se svoji mami nekaj tednov za njim. Lahko rečem, da je lik Andrewa van de Kampa vplival na mojo odločitev. Bil je eden izmed redkih likov, v katerih sem našel podobnost s tem delom svojega življenja, ki se mu reče seksualnost. Pomemben moment zame je bil takrat tudi ta, da je bila Andrewova mati Bree, idealna gospodinja z idealno družino.

Andrew (Sean Pyfrom)

Andrew (Sean Pyfrom)

Vse to je bil verjetno eden izmed vzrokov, zakaj sem serijo s prekinitvami bolj ali manj redno spremljal vse do konca. Nad zadnjim delom sem bil navdušen, vendar brez razočaranja ni šlo. Razumem, da je bila vrnitev lika Katherine Mayfair po dveh sezonah mišljena kot popestritev zadnjega dela. Ne razumem pa, zakaj je režiser Marc Cherry, ki je sam gej, dopustil, da se je vrnila kot heteroseksualka.

Sprejmem argumenta o fluidnosti identitet in o tem, da gremo ljudje skozi neke faze, imam pa občutek, da lezbičnih likov brez tega skorajda ni. V prispevku, ki sem ga napisal po ogledu filma The Kids Are All Right, sem že pisal o tem, da je ženska seksualnost pogosto prikazana kot netrdna, v službi moškega in nevidna.

Kdor je gledal šesto sezono, ve, da je bila Katehrinina partnerka pred začetkom njune zveze striptizeta. Ker ženska s striptizom vsaj v nekem delu svojega življenja zadovoljuje moško seksualnost, je to priročen način za nevtralizacijo lezbijštva. Poleg tega pa sta se s Katherine po razkritju zveze na vrat na nos preselili v Pariz, tako da na ulici Galcinij pravzaprav nikoli ni gospodinjil noben lezbični par.1

Andrew van de Kamp je v seriji ostal do konca, čeprav v zadnjih treh sezonah le kot občasen gost. Takrat sta se več pojavljala partnerja Bob in Lee, ki sta celo posvojila deklico. Vseeno menim, da bi njuna zgodba lahko bila bolj razvita. Vanjo bi lahko vključili tudi kakšno bolj vsakdanjo negativno izkušnjo gejevskega para, kot je težava pri posvojitvi otroka.

Tuc Watkins in Kevin Rahm

Bob (Tuc Watkins) in Lee (Kevin Rahm)

Karl (Richard Burgi)

Karl (Richard Burgi)

Bob in Lee bi se lahko več pojavljala tudi zaradi Boba. :) Andrew prav tako ni slab. Mike, še posebej pa Carlos, mi na začetku na videz nista bila preveč všeč, a sta mi postopoma postala. No, najbolj hud izmed vseh je bil pa Susanin prvi mož, poredni Karl.

Domen

  1. Na serijo bi se dalo kritično pogledati s še kar nekaj drugih kotov. V oči je bodla odsotnost temnopoltih likov, kulturne prakse discipliniranja in negovanja (ženskega) telesa, predstavljanje materinstva kot glavnega smisla ženske ipd. Tu so še razni milijonarji in milijonarke a la Renee Perry in pa zgodbe o uspehih. V zadnjem delu mi npr. ni bilo všeč to, da je Gabrielle postala slavna voditeljica oddaje. []
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !