Za ljubitelje novejše zgodovine

Med brskanjem po internetu sem našel knjigo Dvajset let gejevskega in lezbičnega gibanja v Sloveniji v PDF-formatu. Obvezno čtivo za navdušence nad novejšo zgodovino! Knjiga avtorice Nataše Velikonje je nastala leta 2004, opisuje pa nastanek in delovanje slovenskega LGBT-gibanja od leta 1984.

Čeprav je vse mejnike mogoče premikati, je splošno sprejeto, da je začetek LGBT-aktivizma na Slovenskem 23. april 1984. Tedaj se je otvoril prvi festival Magnus, iz katerega je pozneje nastal Festival gejevskega in lezbičnega filma.

Istega leta je v Disku FV na Kersnikovi 4 vsako soboto začel potekati Magnus Gay Club. Šlo je za edino organizirano družabno življenje gejev ne samo v Jugoslaviji, temveč v vseh socialističnih državah sploh.

Festival Magnus

Po nekajletnem zaprtju diska na Kersnikovi 4 je bil leta 1989 v isti stavbi ustanovljen K4. Avtorica v zgodovini diska, pa tudi nekaterih drugih LGBT-infrastruktur, z natančnostjo navaja številne spremembe, vseeno pa velja poudariti, da se med številnimi podatki za vsakega radovedneža skriva marsikaj zanimivega. Na primer, kaj so poslušali v prvih letih, kdo je nastopal, katere filme so gledali na prvih festivalih, katera imena so se na začetku pojavljala na sceni ipd.

Sam sem v knjigi zasledli ime ene izmed mojih razredničark v osnovni šoli, poleg tega pa še eno ime iz mojega življenja.

Zanimiva se mi je, na primer, zdela informacija, da sta se festival in sekcija Magnus imenovala po slavnem zdravniku in seksologu Magnusu Hirschfeldu. Čeprav je povsem logično, še nikoli nisem pomislil na to.

Ironično se mi je zdelo, da sta bila lezbična Lilit in Magnus – tako kot druge skupine Novih družbenih gibanj – med prvimi kolektivnimi člani odbora za varstvo človekovih pravic, ki je nastal v času procesa proti četverici JBZT. Ni kaj, dobro se žal ne vrača zmeraj z dobrim.

Zanimivi so se mi zdeli še nekateri drugi podatki:
– Mikrobiološki inštitut je začel izvajati prva brezplačna in anonimnega testiranja za HIV že v rajnki Jugoslaviji, leta 1989, ko je prišlo do sodelovanja med inštitutom in Magnusom;
– LGBT-ji smo že imeli svojo manjšinsko oddajo na javnem radiu, in sicer je na Valu 202 od novembra 1990 do jeseni naslednjega leta potekala tedenska oddaja Roza val;
– prvi tridnevni izobraževalni tabor za mlade je pripravila Legebitra, in sicer januarja 2001 v Medvedjem brdu nad Logatcem;
– z začetkom leta 2003 je začel veljati nov zakon o delovnih razmerjih, ki je izrecno prepovedoval diskriminacijo delavca oziroma delavke na podlagi spolne usmerjenosti.

Več informacij dobiš s klikom na povezavo na začetku prispevka. Lahko pa si knjigo Nataše Velikonja spododiš v kateri izmed javnih knjižnic.

Domen

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Za ljubitelje novejše zgodovine”

 1. Miha  pravi:

  Si tole prav napisal? Si res mislil “proti četverici”? Mogoče sem pa narobe razumel.

  “med prvimi kolektivnimi člani odbora za varstvo človekovih pravic, ki je bil ustanovljen proti četverici JBZT”

 2. Domen  pravi:

  Seveda ni (bilo) prav, mea culpa. Zdaj je popravljeno, hvala za opozorilo.

 3. Miha  pravi:

  Enitajm. :D

  Drugače bi te pa pohvalil, ker ohranjaš blog pri življenju.

 4. Gaber  pravi:

  Domen, ti si meni všeč. Ti mene ogromno naučiš! :P Jao, jaz imena Magnus tudi nikoli nisem povezal s Hirschfeldom.

 5. Domen  pravi:

  @Miha, Gaber: :D Lepo je to slišati. Se trudim, pa tudi kakšno napako kdaj ušpičim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !