Moški ali ženska? Najbolje vem jaz!

Argentina je najbolj transfriendly država, so zapisali na portalu Queer.hr. Argentinski parlament je namreč pred kratkim sprejel zakon, na podlagi katerega lahko vsaka oseba pravno spremeni svoj spol in pridobi nove dokumente z enim samim obazcem.

Argentinska predsednica Cristina Fernandez

Pred tem so spol, tako kot v Sloveniji in večini drugih držav, lahko uradno spremenile le osebe, ki so imele potrdilo zdravnika, da so v postopku fizičnega spreminjanja svojega telesa.

Prvim posameznikom, ki so zahtevali nove osebne izkaznice z drugačnim spolom, je le-te izročila predsednica države Cristina Fernandez. Obamova javna podpora istospolnim zakonskim zvezam se ob njenem govoru ne zdi prav nič revolucionarna: »Nočem uporabiti besede, ki me zelo moti – tolerantnost. Ne, ne verjamem v tolerantnost. Tolerirati pomeni: ‘Dovolim ti, ker nimam druge možnosti.’ Govoriti želim o enakopravnosti in o vseh vas, ki boste zdaj imeli enake pravice, kot sem jih jaz imela od rojstva, pravice, ki so jih je od rojstva imelo milijone Argentincev. To je družba, ki jo želim.«

Ob teh besedah Cristine Fernandez so bile v Roza hiši1 tudi številne LGBT-družine. Senat je namreč sprejel še zakon o LGBT-družinah, nastalih pred letom 2010, ko je Argentina legalizirala tako istospolne zakonske zveze, kot tudi skupne posvojitve istospolnih parov.

Senat trenutno razpravlja tudi o ukinitvi prepovedi darovanja krvi za geje oziroma moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Če bo predlog sprejet, klinike, ki jemljejo kri, darovalcev ne bodo več smele spraševati o njihovi spolni usmerjenosti in ali so imeli spolne odnose z moškimi.

Več si preberi na: DRadio Wissen, On Top Mag in Gay Star News.

Jutri bom objavil še del povzetka iz moje lanske seminarske naloge, ki se nanaša na vzpon pravic spolnih manjšin v Argentini.

Domen

  1. Casa Rosada – tako se imenuje predsedniška palača v Argentini. []
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !