Chavela Vargas (1919-2012)

V nedeljo je v Mehiki po težavah s srcem in dihanjem v 93. letu starosti umrla glasbena legenda in ena izmed najstarejših outiranih slavnih oseb.

Chavelo Vargas si bodo svetu, predvsem pa v Latinski Ameriki, zapomnili po edinstvenih interpretacijah rancher, tradicionalnih mehiških pesmi o ljubezni in izgubi, ki so jih v glavnem peli moški.

Njena pojava z moško frizuro in obleko ter hripavim, pa čeprav nežnim glasom je bila sprva nenavadna za mačistično in katoliško Mehiko. Prigovarjali so ji tudi, naj ženske zaimke v rancherah zamenja v moškimi, a tega ni storila. Ves čas se je ugibalo o njeni spolni usmerjenosti, kljub temu pa je Chavela Vargas postala spomenik latinskoameriške kulture. Njene izvedbe so častili kot uglasbitev latinskoameriške duše.

YouTube slika preogleda

Rojena je bila v Kostariki, vendar se je že pri 13. letih odločila prekiniti nesrečno otroštvo in se odpravila v Mehiko.

Kot je dejala, je čutila, da so že starši slutili njeno spolno usmerjenost in jo zavračali. O obdobju, ki ga je po ločitvi staršev preživela pri stricih, pa je dejala le: »Naj se cvrejo v peklu.« Kaj je prestala, si lahko mislimo.

Med prepevanjem na ulicah Mexica sta jo opazila Frida Kahlo in Diego Rivera, s katerima je preživela del svoje mladosti, preden je v 50. letih postala slavna. O tem, ali je res imela razmerje s Frido Kahlo, kakor posredno omenja Fridin dnevnik, Chavela Vargas nikoli ni hotela govoriti.

Naslednji video prikazuje njen nastop v filmu o Fridi Kahlo s pesmijo La Llorona, ki je ena izmed najznačilnješih pesmi svojega žanra.

YouTube slika preogleda

Med svetovno znanimi prijatelji Chavele Vargas sta bila poleg Fride Kahlo in njenega moža tudi Federico García Lorca in Pedro Almodóvar, ki je nekoč dejal. »Mislim, da na tem svetu ni dovolj velikega odra za Chavelo.«

Prav ob pomoči španskega režiserja je Chavela Vargas v 90. letih doživela preporod in se v velikem slogu vrnila na glasbene odre. Sredi 70. let je namreč prekinila kariero in se več kot desetletje bojevala z alkoholizmom.

Samozavest ter pomirjenost s svetom in seboj v najzrelejši dobi njenega življenja odraža tudi to, da se je leta 2000, pri svojih 81. letih, prvič javno deklarirala za lezbijko. To je storila v avtobiografiji Če želiš spoznati mojo preteklost (Si quieres saber de mi pasado): »Homoseksualnost ne boli. Boli to, če te zaradi tega obravnavajo, kot da imaš kugo.«

V svoji karieri je izdala 80 albumov. Zadnji je bil album Lorcovih pesmi, ki jih je še aprila na invalidskem vozičku prepevala na koncertu v Španiji.

>> The Independent

>> Univision News

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !