Greg Louganis: Olimpijska legenda

Matthew Mitcham je v Londonu v skokih v vodo z 10-metrskega stolpa uspešno prestal kvalifikacije in bo danes branil zlato medaljo iz Pekinga.

Skoki v vodo so za geje precej uspešen šport, saj je pred Mitchamom kar štirikrat postal olimpijski prvak Greg Louganis, najboljši skakalec v vodo vseh časov, ki je HIV-pozitiven.

Greg Louganis

Greg Louganis. Foto: Manuel Ceneta/AFP.

Louganis je bil najboljši v skokih z 10-metrskega stolpa in s 3-metrske deske na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 in v Seulu štiri leta pozneje. Poleg štirih zlatih ima še srebrno medaljo iz Montreala leta 1976, ki jo je osvojil pri svojih 16. letih. Le ugibamo lahko, ali bi bil njegov končni izplen še večji, če ZDA leta 1980 ne bi bojkotirale iger v Moskvi.

Da ima HIV, je izvedel šest mesecev pred začetkom iger v Seulu. ”Moj zdravnik, ki je bil tudi moj bratranec, me je zdravil in dejal je, najbolje, kar lahko narediš, je to, da nadaljuješ s treningom,” se spominja Louganis, ki je upošteval nasvet: ”Ampak po pravici povedano, nisem si mislil, da bom dočakal 30 let.”

Čeprav je bil prepričan, da je obsojen na zgodnjo smrt, je v Seulu osvojil še dva olimpijska naslova. In to kljub temu, da je pri enem izmed kvalifikacijskih skokov z glavo udaril ob desko. Ob tem je utrpel pretres možganov in začel krvaveti.

YouTube slika preogleda

Ko je po koncu svoje kariere, leta 1995, povedal, da je HIV-pozitiven, so mu očitali, da bi moral to povedati že v Seulu, ko je nekaj njegove krvi prišlo v bazen. Ampak vse skupaj je bila le (moralna) panika, saj je bila možnost, da bi se drugi tekmovalci okužili v kloriranem bazenu z ogromno litri vode, nična.

Leta 1995 je Louganis o svoji spolni usmerjenosti spregovoril tudi v eni izmed najbolj gledanih oddaj v zgodovini Oprah Showa. Voditeljica Oprah Winfrey ga je pozneje uvrstila med 25 najbolj nepozabnih gostov njene oddaje.

Breaking the Surface - The Greg Louganis Story
Leta 1997 so po istoimenski avtobiografiji posneli film Breaking the Surface – The Greg Louganis Story. Louganisa je igral Mario López.

Športno legendo iz Kalifornije lahko te dni srečate v olimpijskem Londonu, kjer snemajo material za dokumentarec Back On Board Greg Louganis, ki bo predvajan naslednje leto. Dokumentarec bo zajel njegovo življenje od rojstva naprej, osredotočil pa se bo na to, da se je 22 let po koncu tekmovalne kariere vrnil v plavalni šport kot mentor, čeprav se je vmes zaradi svoje bolezni čutil nezaželenega.

Greg Louganis zdaj živi s HIV-om že več kot dvajset let. Še zmeraj dvakrat na dan vzame zdravila, ki so sčasoma postala prijaznejša za jemanje. Čeprav živi polno življenje, pa režima z zdravili, ki mu ne more uiti ni za en dan, ne privošči nikomur.

>> Pink News (zadnji intervju za CNN – video)

Domen

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !