7 medalj za naše

Na olimpijskih igrah je še zmeraj malo razkritih LGBT-športnic in športnikov. Med približno 10.500 nastopajočimi v Londonu jih je bilo 24.1 Vseeno pa število počasi narašča, saj je bilo po podatkih vira, na katerega se naslanjam, v Pekingu deset razkritih športnikov in športnic, v Atenah pa enajst.

Glede na njihovo število so bili uspešnejši od večine nacionalnih reprezentanc. Za primerjavo: slovenska odprava v London je bila 65-članska, domov pa se je vrnila s štirimi odličji.

Najuspešnejši šport za ”LGBT-posadko” je bilo jahanje, še posebej disciplina dresurno skupinsko jahanje. Carl Hester se je z ekipo Velike Britanije veselil zlata, nizozemska ekipa z Edwardom Galom pa je bila bronasta.

Carl Hester

Carl Hester s sotekmovalkama. Foto: Mike Hutchings/Reuters.

Ostalih pet medalj so osvojile športnice. K olimpijskemu naslovu Nizozemske v hokeju na travi so pripomogle Marilyn Agliotti, Carlien Dirkse van der Heuvel, Kim Lammers in kapetanka ekipe Maartje Paumen. Z zlatom se bosta v domovino vrnili tudi Američanki Megan Rapinoe in Seimone Augustus. Prva je članica ameriške nogometne reprezentance, druga pa je za ZDA zabijala koše na košarkarskih igriščih.

Nizozemska ekipa v hokeju na travi

Nizozemska ekipa v hokeju na travi. Foto: Daniel Barehulak/Getty Images.

Kot edina posameznica med LGBT-ji je medaljo osvojila 36-letna nemška cestna kolesarka Judith Arndt, ki je bila v vožnji na čas druga. Skoraj kot posameznica, in sicer v paru, pa je bron v teniških mešanih dvojicah osvojila Lisa Raymond.

Judith Arndt

Judith Arndt. Foto: Mark Rourke/AP.

Pregled ”LGBT-medalj” po državah je takšen:

ZDA 2 – 0 – 1
Nizozemska 1 – 0 – 1
VBR 1 – 0 – 0
Nemčija 0 – 1 – 0

Dodajmo še tabelo v kategoriji ”važno je sodelovati, ne zmagati”, ki prikazuje, kako je bilo po državah razporejenih 24 razkritih športnic in športnikov.

5 – Nizozemska
3 – Francija, Nemčija, Švedska, ZDA
2 – Avstralija, Danska
1 – Brazilija, Južna Afrika, Velika Britanija

Za ostale države ne moremo reči, da so v tej kategoriji poraženke, so pa poraženci tisti njihovi športniki in športnice, ki bi se radi razkrili, pa tega zaradi okolice ne morejo storiti. To velja tudi za tiste, ki jim je družbeno zatiranje različnosti v mladosti pobralo preveč energije, da bi lahko izpolnili normo za nastop na olimpijskih igrah, ali pa so celo odnehali in se umaknili iz vrhunskega športa, ki je pogosto homofobno okolje.

Za konec še nekaj zanimivosti:
– Matthew Mitcham je bil med tremi razkritimi geji edini, ki v Londonu ni osvojil medalje;
– hokejistki Dirkse van der Heuvel in Paumen sta par, že sedem let pa sta skupaj tudi francoski triatlonki Jessica Harrison in Carole Péon;
– uspešen jahalec je tudi partner Edwarda Gala Hans Peter Minderhoud, ki je srebrno medaljo osvojil pred štirimi leti v Pekingu.

Več o LGBT-športnikih in športnicah, ki so nastopali v Londonu, si lahko preberete v predstavitvah na spletni strani The New Civil Rights Movement.

Domen

  1. Naslanjam se na seznam, ki je objavljen na spletni strani http://outsports.com/jocktalkblog/2012/07/18/9-openly-gay-and-lesbian-athletes-at-2012-london-summer-olympics/. Temu seznamu sem dodal še dansko rokometašico Mette Melgaard. Možno je sicer, da je javno razkrit še kakšen športnik ali športnica, ki je manj znan oziroma nastopa v manj popularnem športu. []
  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !