Spodbudil ga je Greg Louganis

Kakšne so pozitivne posledice olimpijskih iger v Londonu? Številni Britanci bi ob tem vprašanju najprej pomislili na to, ali so igre ustvarile kaj dobička, jaz pa bom kot eno izmed pozitivnih posledic omenil intervju, ki ga je za CNN dal Greg Louganis, olimpijska legenda, ki živi s HIV-om.

Louganisov intervju je namreč spodbudil nekdanjega avstralskega trampolinista z imenom Ji Wallace, ki je v Sydneyju leta 2002 osvojil srebrno medaljo, da je tudi on spregovoril o svoji bolezni.

Ji Wallace

Kot je Wallace zapisal v pismu, ki ga je poslal časniku Sydney Star Observer, ga je poleg Louganisovega intervjuja za pisanje pisma navdihnilo tudi razkritje znanega ameriškega televizijskega voditelja Andersona Cooperja. Ta je ob svojem razkritju poudaril, kako pomembna je vidnost in slišanost LGBT-oseb v boju proti nasilju preganjanju ter izolaciji s strani vrstnikov, kolegov ali celo družine zaradi spolne usmerjenosti.

”Tudi jaz sem bil žrtev vseh teh okrutnih vedenj, čeprav sem s srečo sem uspel vse to prestati,” je zapisal.

Tako kot veliko nekdanjih športnikov, je bil v zadnjih dneh tudi on v Londonu, kjer je sodeloval na različnih dogodkih, povezanih z Olimpijsko hišo ponosa ter LGBT-športniki in športnicami.

”To počnem zaradi dviganja zavesti o tem problemu, ki je še vedno tukaj,” je Wallace za avstralski časnik povedal o diskriminaciji: ”Biti viden ni nepomembno. Glas ima svojo vrednost. Jaz imam podporo fanta, dobrih prijateljev in ljubečih staršev, nimajo pa vsi te sreče in to delno počnem tudi za njih.”

Wallace je svojo spolno usmerjenost razkril že pred sedmimi leti, zdaj pa bo verjetno postal tudi pozitivna figura, na podlagi katere bodo svojo identiteto reflektirale in gradile osebe s HIV-om.

>> Sydney Star Observer

Z olimpijskimi igrami je zadnjič v tem obdobju težil Domen

 • Share/Bookmark
 

3 odgovorov na “Spodbudil ga je Greg Louganis”

 1. Domen  pravi:

  Še to – vidim, da se trampolinu reče tudi prožna ponjava. Prav danes na TV namreč predvajajo svetovno prvenstvo v tem športu.

 2. Kitty  pravi:

  Skoraj bi spregledal tvoj podpis “Z olimpijskimi igrami je zadnjič v tem obdobju težil Domen”, ko pa ga je zakril tale super članek ;3
  “Prožne ponjave” tudi ne razumem … skakanje na vzmeti in vrtenje v zraku? Okei – morda je “umetnost” v tem, da ostaneš na isti točki medtem ko izvajaš takšno in drugačno vrtenje? No, ne bom oporekal, da je to olimpijska disciplina, ker še nikoli nisem imel priložnosti skočiti tako visoko kot oni in izvajati te in one zadeve, ki izgledajo kul.
  Like this: http://www.youtube.com/watch?v=o32EAohST3E Ampak resno … What the D:?

 3. Domen  pravi:

  @Kitty – Hudooo!
  Res ne vem, kako jih ni nič strah. Tudi onih, ki so včeraj tekmovali v tem. Sem videl, da so imeli, tako kot ti na posnetku, samo na eni strani ”varnostno” blazino.
  Jaz sem sicer kot majhen otrok zraven bazena rad skakal na trampolinu, potem pa že ob koncu OŠ, ko sem šel dvakrat skakat, se spomnim, da me je vsakič že po tretjem odrivu začela grozno glava boleti.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !