Festival ponosa v Pragi

V Pragi se je v ponedeljek začel letošnji festival Prague Pride, na katerem se spoznavajo in družijo ljudje različnih spolnih usmeritev. Do konca tedna se bo zvrstilo osemdeset razstav, koncertov, predstav in omizij, vrhunec pa bosta sobotna parada v središču mesta in koncert na otoku. Čeprav je častni pokrovitelj festivala sam praški župan Bohuslav Svoboda, pa ima prireditev v češki prestolnici tudi svoje glasne nasprotnike. Med njimi sta predsednik države Václav Klaus in skrajno desničarsko usmerjena pobuda D.o.s.t., katere predstavniki so v ponedeljek v mestni hiši predali protestno peticijo proti izvedbi festivala.

Geji, lezbijke, bi- in transseksualci se v Pragi srečujejo že drugič. Lani se je festivala udeležilo 25.000 ljudi, v mavrični paradi pa se je sprehodilo okrog 8.000 udeležencev. Praga se uvršča med mnoga glavna mesta v Evropi, kjer se lahko pripadniki različno usmerjenih spolnih manjšin v času festivala odkrito srečajo z večino. »Festival želi biti odprt. Z njim širimo prostor za odkrito razpravo vseh vrst. Festivalski program želi prikazati LGBT-skupnost – geje, lezbijke, biseksualce in transseksualce, kakršni so v resnici,« je na novinarski konferenci povedal predsednik Združenja Prague Pride Czeslaw Walek.


Pripis: Predsednik Združenja Prague Pride Czeslaw Walek (levo) in moderator na festivalu Jan Musil (foto: Radio Praha).

Na enem izmed omizij so tako soočili predsedniške kandidate z vprašanjem enakosti spolnih manjšin, veliko pozornosti pa je pritegnilo tudi medversko srečanje predstavnikov sedmih cerkva v državi. Festival je seznanil češko javnost z življenjem Romov in odstrl težave invalidov z drugačno spolno usmerjenostjo. Osrednjemu prireditvenemu dogajanju v Pragi se bodo letos z okrog desetimi dogodki pridružili še v Ostravi, Brnu in Čeških Budjejovicah. »Festival ponosa v Pragi je festival za vse. Pravzaprav lahko v vsaki širši družini najdemo lezbijko ali geja. Polovica družin želi to vprašanje pomesti pod preprogo, mi pa želimo odkrito spregovoriti o tej temi,« je še pojasnil Walek.


Lanska povorka na Festivalu ponosa v Pragi (foto: Radio Praha).

Češka družba je po mnenju organizatorjev festivala v bistvu strpna v odnosu do LGBT-skupnosti. Toda tu in tam je slišati glasne nasprotnike in njihove kritike na račun različnih spolnih usmerjenosti. Peter Hajek iz urada predsednika države je pred začetkom festivala izjavil, da je homoseksualnost deviacija, sama prireditev pa je bila prav tako tarča kritik češkega predsednika Václava Klausa. »Že lani sem jasno izrazil negativno mnenje o tej akciji,” je povedal na letošnjem romanju na goro Sněžko. Po njegovem mnenju je praški festival manifestacija »nestrpne ideologije homoseksualizma«.


Češki predsednik Václav Klaus (desno) ni naklonjen javnim akcijam LGBT-skupnosti (foto: Radio Praha).

Proti sobotni paradi ponosa v glavnem češkem mestu so pri mestnih oblasteh protestirali člani skrajne desničarske pobude D.o.s.t. Župan Bohuslav Svoboda jih je glasno zavrnil in njihove proteste primerjal z nestrpnostjo do gejev v času nacistične diktature. »To je preprosto manifestacija absolutne nestrpnosti,« je dejal Svoboda. Letošnji festival Prague Pride je podprlo kar enajst veleposlanikov s sedežem v Pragi, med katerimi so ambasadorji Kanade, Nizozemske, Norveške, Švedske, Švice, Velike Britanije in ZDA.
(M. Š., Radio Praha, za Glavco Alex)

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Festival ponosa v Pragi”

 1. Mirč  pravi:

  Vidim, da gredo češki organizatorji skozi podobno trnovo pot kot naši. Se mi pa zdi, da so v Pragi ves projekt zastavili bistveno širše kot v Ljubljani ali se motim?

 2. Tim  pravi:

  Da bo v Pragi šele drugi Pride? To me pa preseneča!

 3. Domen  pravi:

  Praga ima več kot milijon prebivalcev in verjetno lažje naredijo kaj ”širšega” kot v Ljubljani. Upam, da jim uspe čim bolje.
  Če pridejo samo vsi češki fantje, ki nastopajo v porničih, je velik obisk že zagotovljen. :P

 4. Jebiga  pravi:

  Domen, v porničih z oznakami “czech boys” je razmeroma malo Čehov, v njih večinoma nastopajo Rusi in Ukrajinci.

 5. Domen  pravi:

  Vem, da je Rusov precej, pa tudi drugi vzhodni narodi se pogosto poskrijejo za Čehe in Madžare, ampak še vedno mislim, da je teh dvojih največ. Je pa res, se mi to le zdi, ker ne poznam nikogar s te scene.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !