Kaj je naravno? Homoseksualnost?!

Homoseksualno obnašanje JE naravno. Tudi promiskuitetno obnašanje JE naravno. Kondomi NISO naravni. Zakaj bi jih torej morali uporabljati? Tudi potovati z avtom, vlakom ali letalom NI naravno. Danes si lahko privoščiš dopoldne seks v Ljubljani, popoldne na Dunaju ali Londonu, naslednji dan pa že čisto na drugem koncu sveta. Nenaravno. A zabavno. Žal pa z nami potujejo tudi neštete bakterije, glivice in virusi in se širijo neskončno hitreje kot v časih, ko so ljudje hodili peš in bivali le na enem mestu.

Zato je danes uporabljati kondome ne samo pametno, ampak nujno. Če jih ne uporabljaš, boš slej ko prej staknil drobne nepridiprave, ki ti bodo močno zagrenili ali celo skrajšali življenje. Nezaščiten seks ob menjavi partnerjev je norost, saj slej ko prej zanesljivo pripelje do zelo resne okužbe (HIV, hepatitis A, B, C …, sifilis itd.). Število okužb s HIV tudi pri nas zelo narašča. Ogromno je mladih, ki niti sami ne vedo, da so že okuženi in nevede širijo okužbo. Obstajajo tudi taki, ki vedo, da so okuženi, pa kljub temu seksajo nezaščiteno (takšne bi bilo potrebno kazensko preganjati!).
Zagotovo obstajajo tudi partnerji, s katerimi bi bil nezaščiten seks varen, a takšni partnerji ne bodo nikdar privolili v nezaščiten seks.

O kondomih
Mislil sem, da se jih ne bom nikoli navadil. Guma slabo drsi in ima obupen okus, včasih tišči ali pa se sname. Zdi se, da občutek ni isti in nespretno natikanje lahko popolnoma pokvari srečanje. A okužba me je postavila ne realna tla in odločil sem se, da nikoli več ne bom seksal brez kondoma. Raziskal sem tržišče in ugotovil, da se kondomi ne razlikujejo le po barvah, ampak tudi po obliki, velikosti in materialu. Končno sem v tujini našel takšne, ki so mehki in voljni, primerno veliki, dovolj spolzki in brez okusa. Naučil sem se jih hitro odpreti in natakniti. Lahko rečem, da sedaj med seksom kondoma ne čutim več in nisem v ničemer prikrajšan. Žal mi je le, da se za varen seks nisem odločil že prej in se izognil skrbem, rednim obiskom v ambulanti in vsakodnevnem požiranju tablet.

Leon, 30 let

Objavili smo odlomek iz Nasvetnika za življenje s HIV, ki ga je spisal prof. dr. Janez Tomažič, založilo pa ga je Združenje za infektologijo Slovenskega zdravniškega društva. “Pri Vašem zdravljenju igrate zelo pomembno vlogo Vi sami. Znanje je namreč moč. Vsebina knjižice Vam bo pomagala, da boste bolje razumeli naravo bolezni in dobili občutek, da lahko bolezen uspešno nadzorujete in tudi sami sodelujete pri zdravljenju.” je dr. Tomažič zapisal v spremni besedi. Objavljeni odlomek je zgodba bolnika, ki je v Nasvetniku objavljena brez olepšav.

Nasvetnik za življenje s HIV prof. dr. Janeza Tomažiča lahko dobite tudi na DIHu, v pdf. formatu pa vam ga lahko pošljemo tudi po elektronski pošti – sporočite na e_svetovalnica@yahoo.com (e podčrtaj svetovalnica afna…).

Iztok K

 • Share/Bookmark
 

6 odgovorov na “Kaj je naravno? Homoseksualnost?!”

 1. lube  pravi:

  Baje je neuporaba kondomov v porastu – ne vem zakaj.
  Poznam primer v živo ko se je dal dol brez, kar tako na prvem dejtu. Baje zato ker kondom ni bil pri roki, čeprav jih ima v skledi na polici par metrov stran – torej je bil v afektu.

  Potem pa je poba nekaj staknil – ni bil HIV ampak je blo dovolj neprijetno, sedaj pa ima kondome vedno pri roki :)

  Torej nas more nekaj opečt preden se streznimo, očitno nam te številke ne pomenijo nič, itak statistika je meglena okoli tega saj nimamo reprezentativnega vzorca.

  Drugi problem so tipi na GR ali kjerkoli že, ki te prepričujejo da ne moreš kar tako neki staknit pa da je brez kondoma še kar varno itd – bojim se da imajo velik vpliv na mladino in neizkušene kateri so prvič izpostavljeni spolnim odnosom, so nesigurni ter zaupajo na besedo – dokler se ne opečejo najbrž. Za nekatere izmed teh je lahko tudi usodno.

 2. sašo  pravi:

  Glede GR se popolnoma strinjam. Veliko mladih moških najde prvega partnerja za seks preko GR in potem še drugega, tretjega in četrtega… Te izkušnje imajo potem zelo močan vpliv.

  Velik problem je v tem, da je to popolnoma ločeno od drugih socialnih odnosov teh fantov in da so ti stiki ponavadi omejeni na seks. Velikokrat sploh niso out in nimajo nobenih drugih izkušenj gejevskega življenja razen seksa.

 3. lube  pravi:

  No ok, ti si se fokusiral bolj na socialno življenje gejev kar je druga problematika, jaz sem bolj mislil na spolne odnose MSM. Tukaj gej ali str8 vprašanje odpade – eni se ne definirajo za geje čeprav ga radi fašejo ali oni vtikajo nekam “korenje” :)

  In med to MSM populacijo vlada nekam taka morbidna prepričanja da ne moreš fasat kar tako nekaj z kondomom, pa se dajo parkrat dol in recimo da je vse kul (čeprav ne vejo, niso testirani) ter širijo te izkušnje naprej kot zlate oz verodostojne “saj so na lastni koži probali”, kar se zreducira vse skupaj na to da so nezaščiteni spolni odnosi še kar netvegani (beri: vse kul tudi brez gume – še posebej ko so hormoni v igri).

  // offtopic
  Kar se tiče socialnega življenja samih gejev – se strinjam. Sem iz območja ko do nedavnega takih srečanj kateri niso namenjeni posteljnim aktivnostnim, sploh ni blo. In sem vesel da se nekaj dogaja ter širi, tako se vidi da ljudje nismo samo nek avatar in tekstovni opis na neki modro-temni virtualni mesnici :)

 4. sašo  pravi:

  Ja, poudaril sem socialni vidik tega, ker mislim, da se to da ločit samo na teoretični, konceptualni ravni, drugač pa ne.

  Gre za to, da vpliva družbeno okolje zelo močno na spolne odnose MSM. Deloma, ker vpliva na osebnost pa deloma, ker določa kje, kako in s kom lahko seksaš. Dejstvo, ali je to nekje v nekem parku, neki savni, na javnem stranišču ali v nekem privat stanovanju pa zelo na hitro in s nekom, ki ga pravzaprav ne poznaš in s katerim nimaš skupnih prijateljev ali znancev, povzroča najbrž rahlo drugačno obnašanje kot seks v stalni zvezi oz. s prijateljem, ki ga mogoče celo pozna tvoja družina in s katerim ni treba biti skrit in ločen od družbe oz. lastnih socialnih krogov.

  Prav tako vpliva dejstvo ali si out oz. samozavestno sprejmeš sebe takšnega kot si na obnašanje, na odločitve.

  Seveda to ni vse, ker smo pač moški in radi seksamo (mogoče nam ni važno s komur koli) in nimamo vsi enakih želja, ampak je pomemben dejavnik.

 5. sašo  pravi:

  *s komer koli

 6. Aleš  pravi:

  Jaz sem enako mislil, da mi ni potrebno uporabljati kondomov, dokler nisem dobil sifilisa. Zdaj je postal nujno zlo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !