Spomin na Liffe

UBIL SEM SVOJO MAMO (J’AI TUÉ MA MÈRE)

Dobitnik nagrade občinstva na 20. Liffu (2009) je zabavna in trpka avtobiografska pripoved o težavnem razmerju med materjo in sinom, ki jo je spisal, zrežiral in glavno vlogo v njej odigral dvajsetletni samouk.

Režija: Xavier Dolan, Kanada, 2009, dolžina 96′. Igrajo: Anne Dorval (Chantale), Xavier Dolan (Hubert Minel), François Arnaud (Antonin), Suzanne Clément (Julie), Patricia Tulasne (Helene), Niels Schneider, Monique Spaziani, Pierre Chagnon, Emile Mailhot, Pascale Audrey

Šestnajstletni Hubert naravnost prezira svojo mamo Chantale. Ob pamet ga spravljajo njeni načičkani puloverji, drobtinice, ki se ji med žvečenjem nabirajo v kotičkih ustnic, njena obsedenost s solariji in to, da vedno le napol posluša, kaj ji ima povedati. A po drugi strani tudi Hubert trmasto molči o svoji zasebnosti. Vprašanje je, kdaj bi Chantale izvedela, da je njen sin gej, če ji ne bi tega pomotoma izčvekala mama njegovega fanta. Medtem ko Huberta nosi skozi malo bolj in malo manj značilne pubertetniške zgode in nezgode, njegovo pričkanje z mamo postaja vedno bolj neznosno, dokler se ona ne odloči, da bo za Huberta najbolje, da ga prešola v podeželski internat.

»V filmu gre za več kot le za divjanje hormonov in najstniško nezrelost. Ukvarja se predvsem z neskladnostjo. Med tema dvema osebama je vedno vladalo neskladje. Gre za vdano prevzemanje neke vloge, za sodelovanje v igri, vljudno opravljanje dejanj, ob katerih ni mogoče biti navdušen. Fant se zaveda, da bo njegova mati to ostala vse življenje. Vda se v vlogo sina, a je ne sprejema z veseljem.« (Xavier Dolan). Po spletni strani Cankarjevega doma.

Za Glavco Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !