Kako delujejo zdravila za hiv?

Protiretrovirusna zdravila virusom preprečujejo, da bi izdelovali lastne kopije. Zato se koncentracija HIV (virusno breme) zmanjša do nezaznavnih vrednosti. Imunski sistem, vključno s celicami CD4, se obnovi in postane močnejši. Če zdravljenja ni, se vaš imunski sistem neprestano čezmerno napreza. HIV okuži celice imunskega sistema in lahko okuži le celice, ki so aktivirane in se delijo. Čim bolj je aktiviran imunski sistem, tem več celic lahko virus okuži in tem učinkovitejše je njihovo razmnoževanje. Vaše telo sicer ves čas proizvaja nove in nove celice CD4, s katerimi se brani pred HIV, vendar pa virus – genialno živo bitje – prav te celice uporablja za svoje razmnoževanje. Rekli bi lahko: kot bi pes lovil svoj lastni rep. Vsak izmed takšnih ciklov postopno uničuje vaš imunski sistem. Zdravila ta začarani krog prekinejo.

Stalno aktivirani imunski sistem, ki se neuspešno bori proti HIV, v vašem telesu povzroča tudi vsesplošno vnetje, ki okvarja srce in ožilje (pospešena ateroskleroza in nevarnost srčnega infarkta ter možganske kapi), ledvice, jetra, osrednje živčevje in kosti. V zadnjih letih smo spoznali, da okužba s HIV ne uničuje samo imunskega sistema, ampak tudi številne notranje organe. Zato pravimo, da je bolezen sistemska.

* Objavili smo odlomek iz Nasvetnika za življenje s HIV, ki ga je spisal prof. dr. Janez Tomažič, založilo pa ga je Združenje za infektologijo Slovenskega zdravniškega društva. “Pri Vašem zdravljenju igrate zelo pomembno vlogo Vi sami. Znanje je namreč moč. Vsebina knjižice Vam bo pomagala, da boste bolje razumeli naravo bolezni in dobili občutek, da lahko bolezen uspešno nadzorujete in tudi sami sodelujete pri zdravljenju.” je v spremni besedi zapisal dr. Tomažič.

Nasvetnik za življenje s HIV prof. dr. Janeza Tomažiča lahko dobite tudi na DIHu, v pdf. formatu pa vam ga lahko pošljemo tudi po elektronski pošti – sporočite na e_svetovalnica@yahoo.com (e podčrtaj svetovalnica afna…).

Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !