Kdaj bom zbolel za okužbo s hiv?

Je vprašanje zastavljeno v Nasvetniku za življenje s HIV, na katerega odgovarja njegov avtor prof. dr. Janez Tomažič. Tako je zapisal:

Najboljši test s katerim lahko napovemo kdaj boste zboleli, je koncentracija celic CD4 v krvi. Opredeljujemo jo s številom celic CD4 v enem mm3 krvi. Pomembna je tudi hitrost zmanjšanja števila tovrstnih celic. Dokler je koncentracija celic CD4 večja od 350/mm3, vaš imunski sistem še vedno dobro deluje. Pri nižji koncentraciji pa se poveča dovzetnost za okužbe, ki povzročajo drisko, zmanjšanje telesne teže, kožne bolezni itd. Ko je koncentracija celic CD4 nižja od 200/mm3, obstaja nevarnost za pojav pljučnice, ki jo povzroča posebna gliva in jo imenujemo PCP (angl. Pneumocystis jirovecii pneumonia) Ko koncentracija celic CD4 pade pod 100/ mm3, se lahko razvijejo zelo nevarne okužbe in določene vrste raka, pri čemer tudi sam virus povzroča zaplete, kot sta npr. hujšanje in okvara možganov. Majhna koncentracija celic CD4 ne pomeni, da boste zanesljivo zboleli, le verjetnost, da zbolite, je večja. Bolezen se lahko pojavi kadar koli. Vendar pa je pri koncentraciji celic CD4, nižji od 200/ mm3, lahko smrtna. Zdravljenje zapletov je težje kot zdravljenje temeljne okužbe s HIV. Zapleti lahko zapustijo trajne posledice, včasih pa so celo usodni. Če ste prišli do zdravnika pravočasno, torej še preden ste »vidno« bolni, in ob upoštevanju nasvetov iz našega Nasvetnika, je zelo malo verjetno, da boste dobili bolezni, ki so povezane s HIV. Danes okuženi v razvitem svetu praviloma ne umirajo več zaradi virusa, še vedno pa umirajo z virusom. Zaradi virusa umirajo bolniki, ki so po zdravniško pomoč prišli prepozno.

* Objavili smo odlomek iz Nasvetnika za življenje s HIV, ki ga je spisal prof. dr. Janez Tomažič, založilo pa ga je Združenje za infektologijo Slovenskega zdravniškega društva. “Pri Vašem zdravljenju igrate zelo pomembno vlogo Vi sami. Znanje je namreč moč. Vsebina knjižice Vam bo pomagala, da boste bolje razumeli naravo bolezni in dobili občutek, da lahko bolezen uspešno nadzorujete in tudi sami sodelujete pri zdravljenju.” je v spremni besedi zapisal dr. Tomažič.

Nasvetnik za življenje s HIV prof. dr. Janeza Tomažiča lahko dobite tudi na DIHu, v pdf. formatu pa vam ga lahko pošljemo tudi po elektronski pošti – sporočite na e_svetovalnica@yahoo.com (e podčrtaj svetovalnica afna…).

Iztok K

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !