Giro d’Italia 2013

Za kolesarje se je sezona letošnjega leta 2013 začela dokaj pozno, ker nam je še ne dolgo nazaj preglavice delal sneg, hladne temperature in dež. Tako kot slovenski in tuji profesionalni kolesarji, amaterji in ultra maratonci imajo kljub slabemu vremenu za sabo že mnogo kilometrov ob dobrih pogojih treninga doma na trenežerjih, valjih ali sobnih kolesih kot tudi na otokih kot so Tenerife, Gran Canaria, Madeira…

V zadnjih mesecu ali dveh so nekateri naši profesionalni kolesarji prišli do odličnih rezultatov:
- Trofej Umag – Umag Trophy – 1. Aljaž Hočevar (Adria Mobil), 6. Andrej Rajšp , 9. Luka Pibernik (Oba Radenska),
- Porec Trophy – 1. Murgeli,
- Istrian Spring Trophy – 1. Murgeli,
- Banja Luka-Belgrade II – 1.Murgeli,
- Gran Premio Miguel Indurain – 1. Simon Špilak,
- Rund um den Henninger Turm – 1. Simon Špilak,
- Tour de Romandie – Stage 4 (Kraljevska etapa) – 1. Simon Špilak,
- Tour de Romandie (skupni seštevek) – 2. Simon Špilak,
- Tour de Romandie (1., 2. ,3. Etapa) – trikrat 4. Mesto. Luka Mezgec ,

Nekaterim Slovenskim kolesarjem se je v letošnjem letu le odprlo kot je Simon Špilak, ki kolesari za Rusko ekipo Katusha. Luka Mezgec počasi dobiva priložnosti v zaključkih šprinterskih etap, kjer mu do vidnejših uvstitev pomaga njegova izvrstna ekipa Argos-Shimano (1t4i), ki v zaključku naredi šprinterski vlak. Poleg teh dveh pa imamo v Sloveniji še kar nekaj odličnih kolesarjev, ki so že dosegli top formo in nizajo izjemne rezultate, nekateri pa še vedno pripravljajo na večje dirke kot so Tour de France, Španska Vuelta in Italianski Giro, ki pa se ta trenutek odvija na Apeninskem polotoku.

Letos se je začela že 96. Giro d’Italia v mestu Napoli 4.5. in bo potekal do 26.5., kjer bodo kolesarji naredili zadnje kilometre po mestu Brescia. Na sporedu je 21 etap, ki bodo potekale večinoma v Italiji na 19. etapi pa se bodo kolesarji povzpeli tudi na francosko stran kjer jih čaka legendarni vzpon iz Tour de France Col du Galibier na višini 2642m. Kolesarje letos čaka 3.454,6km ob tem bodo odpeljali tri kronometre, na sedmih etapah bo zaključek na vrhu vzpona. 14. Maja se bo Giro približal tudi slovenski meji kjer bo prav zaključek zelo zanimiv ki bo speljan na vzpon Montaž na višino 1519m. Na tretjem kilometru vzpona na Montaž kolesarje čaka tudi do 20% naklon. 11. Etapa pa se bo prav tako začela ob slovenski meji v Italijanskem mestu Treviso(Trbiž). Na sporedu je pet izredno težkih etap kjer bodo kolesarji zavili tudi v Alpe.

Na štartu je tudi 207 kolesarjev med njimi tudi trije slovenski kolesarji:
- Luka Mezgec (ekipe Argos-Shimano ),
- Grega Bole (Vacansoleil-DCM ),
- Robert Vrečer (Euskaltel Euskadi),

Prvi dan in uvod v Giro d’Italia je kolesarje čakala lažja etapa z nekaj vzponi, ki se je odvijala v pri v enem izmed največjih mest, kjer stoji tudi ognjenik Vesuvius (Vezu). Etapa je bila speljana v krogih po mestu Napoli. Ta dan so zaznamovali številni padci zaradi nervoze, ki je bila prisotna ob začetku te velike dirke. Naslednji dan so kolesarji zavili na bližnji otok kjer jih je čakala ekipna preizkušnja v kronometru. Nato pa so se kolesarji za nekaj dni podali skoraj so otoka Sicilije kjer pa so nato zavili proti severu na stran kjer leži Jadransko morje. Na jugu Italije je kolesarjem delal tudi preglavice dež, ki pa je cestišče naredil kot ledeno ploskev. Marsikateri kolesarji so si v sedmi etapi nabrali večji zaostanek za roza majico(vodilni v skupnem seštevku dirke). Med temi je bil tudi en izmed največjih favoritov za zmago Anglež Sir Bradley Wiggins, ki je padel na enem izmed ovinkov. Osma etapa je bila zato Wigginsu pisana na kožo, da še pred Alpami zmanjša zaostanek za najboljšimi kolesarji. V deveti, deseti in enajsti etapi bodo kolesarji prvič prišli na težje vzpone, ki pa bo le ogrevanje pred najtežjimi etapami. Po teh treh etapah lahko tudi pričakujem jasen izris kateri od kolesarjev se bodo borili za zmago v skupnem seštevku.

Za vse, ki ne morete dirk spremljati v živo na Eurosportu ali drugih programih in imate dostop do Twitter-ja naj vas povabim na novo ustanovljeno Slovensko informativno stran kjer v živo Twittamo za vse ljubitelje in tudi tiste, ki šele spoznavate bolje naš svet. Vsi prav lepo vabljeni na našo stran: https://twitter.com/Cycling24_7 .

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !