Pregledna časovnica sifilisa

Sifilis povzroča Treponema pallidum. Od okužbe do pojava razjede/ranice na koži in sluznici mine približno 3 tedne. Neboleča razjeda, ki ji rečemo trdi čankar nastane na mestu okužbe. Trdi čankar se torej lahko pojavi na penisu, na zunanjem spolovilu ženske, v zadnjiku/danki, nožnici/materničnem vratu ali v ustih/na ustnicah, odvisno od vrste spolnega odnosa, ki je botroval okužbi.

Približno teden dni po pojavu trdega čankarja se v njegovi bližini pojavijo trde, neboleče bezgavke, 8 do 9 tednov po okužbi otečejo še ostale bezgavke, pojavijo se lahko glavobol, povišana temperatura in bolečine v sklepih. Nato se pojavi izpuščaj po trupu in okončinah, pogosto se pojavijo še rdečkasto-rjavi izpuščaji na dlaneh in podplath. Na sluznicah/koži spolovila in zadnjika se lahko pojavijo široki kondilomi (condylomata plana), ki so zelo kužni.

Po 4 do 5 mesecih po okužbi se lahko pojavi izpadanje las, ki je najpogosteje v obliki nekaj mm velikih področij v lasišču, ki so popolnoma brez las.

Po enem letu od okužbe spremembe na koži in sluznicah izginejo in bolezen preide v spečo obliko (latentni sifilis), ki je najpogostejša oblika poznega sifilisa. Pri polovici bolnikov pa se čez leta prično pojavljati destruktivne spremembe na koži ali notranjih organih, prihaja do okvar ožilja, srca in živčevja.

Sifilis zdravimo z antibiotiki.

Doc. dr. Boštjan Mlakar, Zdrav splet

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !