Gradimo mostove proti homofobiji v športu

V letu 2014, ko slovensko LGBTIQ gibanje praznuje 30. obletnico, ter mesto Ljubljana 2000. obletnico ustanovitve starodavne Emone, bo Športno društvo Out in Slovenija skupaj z Društvom DIH – Enakopravni pod mavrico in drugimi partnerji v Ljubljani pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in s podporo Olimpijskega komiteja Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, mreže FARE in Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske, gostila osrednji del obletnice EGLSF – Evropske gejevske in lezbične športne zveze. Ljubljana je bila izbrana z glasovanjem predstavnikov in predstavnic članic zveze; protikandidatni mesti, ki sta se potegovali za organizacijo sta bili Barcelona (Španija) in Budimpešta (Madžarska).

Od 7. marca 2014 bomo tako pri nas gostili tradicionalno mednarodno konferenco na temo športa, enakopravnosti in človekovih pravic - Building bridges, s podnaslovom Pride in Sport (Ponos v športu). Konferenci bo v nadaljevanju vikenda sledila še dvodnevna skupščina zveze EGLSF, ki v letu 2014 praznuje svojo 25. obletnico.

Konference se bo v vlogi govornikov udeležilo okoli 30 mednarodnih gostov, visokih predstavnikov in strokovnjakov evropskih institucij in organizacij; na konferenci pa pričakujemo 150 udeležencev oz. udeleženk iz vse Evrope. Tema konference bo iskanje in povezovanje na področju športa, promocija športa za vse in uveljavljanja načela nediskriminacije v športu. Sodelovanje na konferenci so potrdili tudi ugledni domači strokovnjaki in strokovnjakinje ter predstavniki in predstavnice številnih slovenskih inštitucij in organizacij.

Vse udeležence in udeleženke bo na posebnem dogodku sprejel tudi župan Mestne občine Ljubljana, predstavniki evropskih poslancev ter Vlade RS pa bodo odprli konferenco. Na plenarnem delu bodo udeležence nagovorili tudi predstavniki evropskih poslancev, predstavnik urada varuha človekovih pravic, predstavnik Evropske komisije, predstavnik Sveta Evrope in predstavniki domačih in tujih raziskovalno-izobraževalnih inštitucij.

Enodnevni konferenci bo v soboto in nedeljo sledila še skupščina zveze EGLSF. V Evropsko gejevsko in lezbično športno zvezo je včlanjenih več kot 100 športnih klubov in organizacij iz cele Evrope, kar združuje več kot 10.000 članov.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !