Parada Ponosa 2014

Iz spletne strani: http://www.ljubljanapride.org/

SPOROČILO LJUBLJANA PRIDE 2014

Ja, in?
Letos slovensko LGBT gibanje praznuje trideset let. Leta 1984 je v Ljubljani potekal festival Magnus z naslovom “Homoseksualnost in kultura”. Po treh desetletjih prizadevanj posameznikov in posameznic imamo mariskaj, imamo najstarejši filmski festival v Evropi, nevladne organizacije, lezbično knjižnico, založbe, klube in kavarno, imamo literarne nagrajence, lezbične in gejevske družine s posvojenimi otroki in dobljene pravne bitke. Zlasti pa imamo skupnost, ki jo gradi zavest, da smo si znanci in neznanci kljub številnim razlikam podobni v tem, da naša življenja vedno znova zarežejo v samoumevnosti in pričakovanja drugih. Morda se razlikujemo v barvi, številki in znamki čevljev, v katerih stojimo vsak v svoji omari, a vsak od nas je vsako jutri postavljen pred dilemo, če, kolikokrat in kako jo bo v tistem dnevu odprl.
Marsičesar tudi nimamo, nimamo senzibilnega ustavnega sodišča, ki bi razumelo svojo vlogo pri varovanju pravic manjšin in zgodovinski trenutek, v katerem se nahaja, nimamo progresivne levice, ki bi bila lahko gonilo enakosti, nimamo zakonske izenačitve partnerstev in družin, nimamo nacionalnega jezikovnega korpusa*, ki bi priznaval možnost ljubezni med človekoma istega spola, nimamo javno razkritih politikov, znanstvenic, gospodarstvenikov in drugih medijskih osebnosti, v 30 letih gibanja javna televizija ni izvedla niti enega resnega intervjuja z LGBT aktivistom ali aktivistko. Na eni strani torej nimamo zakonske enakosti, na drugi strani nimamo vidnosti, ki je predpogoj svobode.
Prvo moramo zahtevati, drugo si moramo vzeti. Na paradi ponosa vidna telesa zahtevajo enakost pred zakonom in si jemljejo svobodo biti, kar so drugi vsak dan. Čas je, da parada ponosa postane naše vsakdanje življenje. Ker diskriminatorni zakoni, verbalni napadi, začudeni pogledi in prikita nelagodja ne govorijo o nas, ampak o okolju, ki jim daje domovinsko pravico. Mi samo moramo živeti in na vsako pripombo, gesto ali žalitev dvignjenih obrvi reči: »Ja, in?«. Ali kot bi temu v angleščini rekel predsednik repubike: »Sem gej, so what!«. ☺

____________________________________________________________________________________________

* ljubézen -zni ž (ẹ̑) 1. močno čustvo naklonjenosti do osebe drugega spola: vezala ju je velika ljubezen; ekspr. ljubezen gori, ugasne, se vname; izpovedati, odkriti, priznati komu ljubezen;ekspr. prisegal ji je večno ljubezen (http://bit.ly/1iNZejQ)

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !