17. maj – Mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji

IDAHOT – International day against homophobia and transphobia ali po slovensko mednarodni dan boja proti homofobiji in transfobiji obeležujemo 17. maja. Zakaj ravno ta datum? Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do 17. maja 1990 homoseksualnost pojmovala kot duševno bolezen, na ta dan pa je generalna skupščina organizacije v deklaraciji poudarila, da homoseksualnost ni bolezen, motnja ali sprevrženost.

Kljub temu pa se vse do danes LGBTI-osebe vsepovsod svetu soočajo z raličnimi oblikami diskriminacije. Evropski parlament je sprejel vrsto resolucij, v kateri poziva k odpravi diskriminacije LGBTI-oseb ter se zavzema za to, da bi bodoče generacije Evropejcev zaživele v kulturi odprtosti in strpnosti.

Ob 17. maju so letos vse organizacije, ki v Sloveniji specifično delujejo na področju pravic LGBTI-oseb, podale skupno izjavo:

Letos LGBTI-gibanje v Sloveniji praznuje trideset let delovanja. Če se ob častitljivi obletnici aktivizma ozremo v preteklost, so sicer dosežki LGBTI-gibanja jasno vidni, še posebej kar se tiče senzibilnosti pri sprejemanju oseb z različnimi spolnimi usmerjenostmi in identitetami, a v letu 2014 so kljub vsem napredkom LGBTI-posameznice in posamezniki še vedno podvrženi različnim oblikam diskriminacije in socialni izključenosti.

Poglavitni problem, ki dodatno legitimizira diskriminacijo in socialno izključenost v Sloveniji, je nezadosten interes vseh preteklih in sedanjih vladajočih struktur za oblikovanje zakonov in javnih politik na državni ravni, ki bi zagotovile enakopravnost in zaščito človekovih pravic LGBTI-oseb. Menimo, da je bilo dovolj nezainteresiranosti političnih akterjev in akterk za uzakonitev napovedanih sprememb, ki bi izboljšale in izenačile položaj LGBTI-oseb, njihovega zgolj deklarativnega zavzemanja za enakopravnost in načelnega zavzemanja za sprejetje sprememb na področju zakonodaje. Te je treba končno preliti na papir, zakonske predloge pa udejanjiti.

Trenutno stanje vodi v različne oblike izključenosti LGBTI-oseb ter posledično v okrepitev homofobne in transfobne klime v državi. Večinska družba posledično še vedno ne sprejema raznolikosti, zato je osebam z različnimi spolnimi usmerjenostmi in identitetami onemogočena pravica do samoopredelitve in svobode izražanja, prav ta človekova pravica pa je vodilo letošnjega Mednarodnega dneva boja proti homofobiji in transfobiji.

Podpisniki in podpisnice pozivamo k vzpostavitvi celovite pravne in medicinske podpore za transspolne osebe, želimo opozoriti na pomanjkanje pravnih ukrepov, namenjenih odpravljanju sovražnega govora in zločinov iz sovraštva ter hkrati povečati pozitivne in nestereotipne reprezentacije LGBTI-oseb v javnostih in medijih, s čimer bo vsem, ne le heteroseksualnim cisspolnim osebam omogočeno svobodno izražanje svoje identitete.

Temelj tega je seveda enakost pred zakonom.

S prihajajočim paradnim tednom, ki bo med 7. in 14. junijem in bo svoj vrhunec dosegel s Parado ponosa po ljubljanskih ulicah 14. junija, želimo širiti prostor za svobodno izražanje, hkrati pa nadalje spodbuditi politične akterje in akterke, da se ponovno, in tokrat dokončno, lotijo ureditve pravnega položaja istospolnih partnerjev in partneric ter istospolnih družin s sprejetjem nediskriminatorne zakonodaje in implementacije protidiskriminacijske zakonodaje z doslednim sankcioniranjem sovražnega govora in zločinov iz sovraštva. V Sloveniji tudi ni neodvisnega telesa za varstvo pred diskriminacijo, ki ga zahtevajo direktive Evropskega sveta in ki bi zagotavljalo učinkovito zaščito, spremljanje stanja ter promocijo človekovih pravic.

Nerealno je namreč pričakovati, da bo družba sprejemala ljudi z različnimi spolnimi usmerjenostmi in identitetami, če za to ni zakonske podlage, ki bi omogočala ne le nediskriminacijo, ampak tudi vključenost, zato je skrajni čas za sprejetje le te – v kolikor ni že pretekel – sedaj.

Predstavnike nevladnih organizacij s področja zagovorništva pravic LGBTI-oseb je danes sprejel Joseph A. Mussomeli, veleposlanik ZDA v Sloveniji. Z Barbaro Rajgelj (Zavod Open), Natašo Sukić (ŠKUC LL), Simonom Maljavcem (DIC Legebitra) in Lovrom Centrihom (DIH – Enakopravni pod mavrico) je po neformalnem pogovoru o stanju pravic LGBTI-oseb v Sloveniji nato na pročelje veleposlaništva izobesil mavrično zastavo, ki bo visela vse do 14. junija, ko bo v Ljubljani Parada ponosa.

Tudi Mestna občina Ljubljana je obeležila IDAHOT z izobesitvijo mavrične zastave na mestno hišo.

Skupno izjavo Finske in ZDA na področju LGBTI pravic lahko najdete TUKAJ.
Izjavo Veleposlaništva Velike Britanije in S. Irske lahko najdete TUKAJ.
Izraz podpore Veleposlaništva Kraljevine Nizozemske lahko najdete TUKAJ.

Nevladne organizacije podpisnice in podpornice izjave ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji in transfobiji

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !