LJUBLJANA – MAVRIČNO MESTO

Mestna občina Ljubljana se je 26. maja 2014 kot 19. članica vključila v mrežo mavričnih mest. Gre za neformalno mrežo, v katero so vključena evropska mesta iz desetih držav.

Pobuda za nastanek mreže mavričnih mest je nastala na 1. mednarodni IDAHO konferenci, ki je potekala na Nizozemskem. Vedno večje zavzemanje za pravice LGBTI oseb v Evropi, je mnogo občin na Nizozemskem vodilo k spoznanju, da je v lokalnih politikah, zaradi vse večje dinamike v velikih mestih, potrebno nameniti večjo pozornost LGBTI osebam. Sodelovanje nizozemskih občin (Amsterdam, The Hague, Nijmegen, Rotterdam in Utrecht) je kasneje preraslo v mednarodno sodelovanje z naslednjimi mesti: Berlin (Nemčija), Bergen (Norveška), Bruselj (Belgija), Dumphries in Galloway (Škotska), Ženeva in Zürich (Švica), Gent (Belgija), Hamburg, München in Köln (Nemčija), Madrid (Španija), Turin (Italija) Dunaj (Avstrija) in Ljubljana.


Mreža poskuša zasledovati trem ciljem:

1. Izmenjava izkušenj med ustvarjalci politik iz večjih evropskih mest, katerih cilj je vključevanje LGBTI področij.

2. Izmenjava lokalnih primerov dobrih praks iz področja seksualne raznolikosti in spolnih identitet.

3. Povezava in razvoj mednarodnih mrež in organizacij.

V ta namen deluje spletni forum mreže, kjer člani mreže objavljajo enostranska poročila, v katerih povzemajo napredek lokalnih LGBTI politik in iniciativ, in služijo kot osnova za refleksijo in debato o LGBTI področjih. Enkrat letno se predstavniki in predstavnice mavričnih mest srečajo v enem od mest članic; letos novembra bo srečanje na Dunaju.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !