Novinarska konferenca »Kdo podpira istospolne poroke?«

Nevladne organizacije, ki delujemo na področju varstva in promocije pravic gejev, lezbijk, biseksualnih in trans-spolnih oseb, smo pozvale vse stranke k podpisu zaveze, da bodo v najkrajšem možnem času odpravile sistemsko diskriminacijo LGBT-oseb in vzpostavile neodvisno institucijo za spremljanje stanja človekovih pravic, njihovo promocijo in ter varstvo pred diskriminacijo.

V ta namen smo 2.7.2014 v KUD-u France Prešeren sklicali novinarsko konferenco, ki sta jo vodila Barbara Rajgelj in Mitja Balažič, udeležile pa so se jo politične stranke, ki so podpisale zavezo o prizadevanju za odpravo sistemske diskriminacije LGBT oseb. Zavezo so podpisale Državljanska lista, Piratska stranka Slovenije, Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Solidarnost, Verjamem, Stranka Alenke Bratušek in Združena levica.

Na novinarski konferenci so stranke podale kratko izjavo o stališčih LGBT tematike in o človekovih pravicah na splošno. V stranki Državljanska lista zagotavljajo, da pravice posameznikov in posameznic postavljajo na pedestal liste. Podporo LGBT osebam je že pokazala pri sprejetju družinskega zakonika, ki je padel na referendumu. Poudarili so, da stranka ne zasleduje samo enakopravnosti, temveč tudi enakovrednost – ni torej dovolj samo enakopravnost LGBT oseb, temveč tudi njihova sprejetost, v smislu, da imajo LGBT osebe enako vrednost kot heteroseksualne osebe. Po mnenju Piratske stranke Slovenije tovrstna vprašanja ne bi smela več predstavljati problema, saj se je potrebno usmerjati k zagotavljanju človekovih pravic. V stranki Pozitivna Slovenija stremijo k temeljnim človeškim vrednotam in menijo, da LGBT osebe potrebujejo posebno skrb. Poudarili so še, da so to pravice, o katerih se ne bi smelo razpravljati, temveč jih je potrebno upoštevati in uresničevati. Socialni demokrati podpirajo enakost in univerzalnost človekovih pravic, ne pa kulturne pravice. V programu imajo zapisano, da bodo sledili enakosti za vse. V prejšnjem mandatu so podpisali deklaracijo proti homofobiji in transfobiji, v  Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pa so izenačili pravice bioloških in socialnih staršev. V stranki Solidarnost ni dileme, da ne bi urejali enakosti. Menijo, da je čas, da ustvarimo demokratično zakonodajo, ki bo utemeljena na primerih dobrih praks iz tujine. V zadnjem delu izjave so podali še sporočilo LGBT osebam, ki se glasi: »Bodite močni, smejte se tistim, ki vas sovražijo. Največja kazen za homofobe je to, da ste srečni. Naj živi civilna družba!« Stranka Verjamem podpira tako poroke istospolnih parov kot tudi posvojitve otrok. Menijo, da bi se morala Slovenija pridružiti razvitim državam, ki so tovrstno zakonodajo že sprejeli. Stranka Alenke Bratušek zagotavlja, da poskušajo zasledovati države, ki so to zakonodajo že uredili. Vlada Alenke Bratušek je sicer že šla po tej poti, vendar jim je zmanjkalo časa. Prepričani so, da bi morali s predsodki enkrat za vselej opraviti. V stranki so imeli pogum, da so izbrali avtiranega geja za kandidata in menijo, da lahko s takšnim kandidatom gredo samo še naprej. Prepričani so, da bi lahko z novim mandatom uresničijo sprejetje zakona, ki bo urejal pravni položaj istospolnih parov in družin. Za Združeno levico podpis izjave predstavlja močno politično zavezo. Po mnenju stranke je bilo vse preveč kompromisov, kar je nedopustno, saj se gre za življenja LGBT oseb, za človekove pravice nasploh in za politično osvoboditev, ki bo zmanjšala moč patriarhalnega sistema. Po njihovem mnenju je tovrstna tema politično vprašanje prvega reda.

Izjave pa niso podpisale politični stranke, ki po javnomnenjskih analizah predstavljajo več kot dve tretjini volilnega telesa, zato je (vsaj zaenkrat) podoba slovenskega parlamenta z vidika človekovih pravic LGBT oseb dokaj črna, kar je zaskrbljujoče. Zato je pomembno, da se udeležimo volitev in podpremo tisto stranko, ki nam po njihovem programu najbolj odgovarja, in mogoče s tem ustvarimo možnost, da postane parlament bolj mavričen. Kajti volitve niso samo pravica, temveč tudi dolžnost.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !