Film XXY (2007)

Film XXY je argentinsko-špansko-francoska drama, ki jo je napisal in režiral Lucía Puenzo. Igrajo Ricardo Darin, Valeria Bertuccelli Ines Efron in Martin Piroyansky. Film govori o življenju 15. letne interseksualne deklice ter o tem, kako se njena družina sooča z njeno interseksualnostjo. Alex ima tako moške kot ženske genitalije, vendar živi kot deklica in s pomočjo medicinske intervencije zavira maskuline lastnosti, čeprav se sčasoma odloči, da bo prenehala jemati zdravila.

Alex se je s svojo družino preselila iz Argentine v majhno vasico ob morju v Urugvaju, z namenom, da bi se izognili stigmatizaciji in različnim oblikam nasilja, ki so povezani z interseksualnostjo. Njen oče, Néstor Kraken, je morski biolog, ki je napisal knjigo o seksualnosti in zdravi ranjene živali, ki jih poškodujejo ribiči med lovom. Njena mati, Suli, povabi prijatelje iz Argentine: kirurga, njegovo ženo in njunega sina Alvara, da bi se – brez da se o tem prej posveti z Alex in Nestorjem – s kirurgom dogovorila za spremembo spola.

Alex in Alvar se sčasoma zbližata in začneta imeti analne spolne odnose, vendar ju med spolnim aktom zaloti Nestor. Kasneje se Alex opraviči Alvaru, ki pa ji prizna, da je med analnim spolnim odnosom užival.

Čeprav so pobegnili pred stigmatizacijo in nasiljem iz Argentine v majhno vasico, se nasilju niso uspeli izogniti. Za Alexin interseksualni status so namreč izvedeli trije vaški fantje, ki so jo začeli nadlegovati in ji nenehno poskušali sleči oblačila, da bi lahko videli njene moške in ženske spolne genitalije. Nestor ni želel nasilja prijaviti policiji, saj bi s tem povzročil, da bi za njeno stanje izvedeli vsi ljudje, ki živijo v tej vasici. Alex se na koncu odloči, da to ni pomembno, prav tako pa se odloči, da bo prenehala z jemanjem zdravil in obdržala svoj t.i. interseksualni status.

Čeprav je film požel kar precej široko odobravanje in številne nagrade (nagrada kritikov na filmskem festivalu v Cannes-u, nominiran je bil za osem nagrad Argentinske zveze filmskih kritikov, od tega je dobil tri nagrade, vključno z nagrado za najboljši film, bil je izbran za zadnji film Melbournskega Queer Film Festivala ter dobil Goyevo nagrado za najboljši tuji film v španskem jeziku), je bil kar precej kritiziran s strani skupnosti interseksualnih oseb. Film XXY naj bi namreč govoril o Klinefelterjevem sindromu oziroma o XXY sindromu, kjer imajo osebe dva (ali več) X kromosoma, ki sta kombinirana z enim samim Y kromosomom. Osebe s tem sindromom se rodijo z normalnimi moškimi genitalijami. Na podlagi tega jim pripišejo moški biološki spol in so tudi vzgajane znotraj moškosti. V puberteti pa ne razvijejo popolnoma moških karakteristik: moda se pogosto skrčijo, razvijejo se jim prsi, poraščenost telesa je svetla, glas se poglobi. Pogosto so neplodni, vendar so sposobni »normalne« spolne aktivnosti. V Alexinem primeru tako ne gre za Klinefelterjev sindrom, saj naj bi Alex imela tako moške kot tudi ženske genitalije, prav tako pa sta jo starša vzgajala kot deklico, temveč za t.i. hermafroditizem, ki se razlikuje od interseksualnosti. Interseksualna oseba je rojena z telesnimi, hormonskimi ali genetskimi lastnostmi, ki niso ne popolnoma ženske ne popolnoma moške. Interseksualna oseba je oseba »med spoloma« in kot taka spaja moškost in ženskost v enem telesu, hermafrodit pa poseduje popolnoma funkcionalne tako moške kot ženske spolne organe oziroma genitalije. Ženski hermafroditi so tisti pripadniki človeške vrste, katerih anatomija predstavlja mešanico standardov za moški in ženski spol –  imajo jajčnike (brez testisov, ovotestisov) in kromosomsko kombinacijo XX. Moški hermafroditi so tisti pripadniki človeške vrste, katerih anatomija predstavlja mešanico standardov za moški in ženski spol, imajo testise (brez jajčnikov, ovotestisov) in kromosomsko kombinacijo XY. Vendar se izraz hermafroditizem praviloma več ne uporablja, saj je izraz, zaradi medicinske zgodovine, stigmatiziran in se namesto tega uporablja izraz interseksualnost, ki je postal krovni izraz za vse osebe z tovrstnimi telesnimi, kromosomskimi in genitalnimi »anomalijami« .

Ne glede na teoretske in lingvistične razlike, film XXY zelo dobro prikaže, kako je pristajanje na spolno dihotomijo posledica širšega zahodnega dualističnega razmišljanja, da je v zahodni družbi možna zgolj pripadnost ženskemu ali moškemu spolu. Medicinske intervencije namreč poskušajo telesa interseksualnih oseb kar se da približati idealom moškega ali ženskega telesa, z argumentom, da lahko z operacijo oziroma spremembo genitalij novorojenčkov, zmanjšajo zaskrbljenost in stiske staršev in ublažijo oziroma zmanjšajo stigmatizacijo interseksualnih oseb in njihovo zmedenost glede družbenospolne identitete.

Poleg tega je I, ki predstavlja interseksualne osebe, v LGBTIQ skupnosti relativno nepoznan, zato lahko s filmi, ki predstavljajo tovrstno tematiko, dobimo širšo sliko in razumevanje težav, s katerimi se soočajo interseksualne osebe.

Filma s podobno tematiko:

Intersexion (2012)

Orchids: My Intersex Adventure (2011)

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !