Brezplačno, anonimno testiranje na hepatitis C

Hepatitis C je ozdravljiva bolezen!

V UKC Ljubljana so zapisali:

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu 160 milijonov ljudi kronično okuženih z virusom hepatitisa C (HCV), od tega 9 milijonov v Evropi. Vsako leto se tu na novo okuži do 30 000 ljudi, večinoma mladih, število pa iz leta v leto narašča. Pri veliki večini okuženih se razvije kronično vnetje jeter (hepatitis), ki lahko privede do raka na jetrih in odpovedi delovanja jeter. Letno bolezni podleže kar 90 000 Evropejcev. Za hepatitis C namreč ni cepiva, je pa bolezen danes ozdravljiva, če jo le začnemo zdraviti dovolj zgodaj, torej, če vemo, da smo okuženi in pravočasno poiščemo ustrezno zdravniško pomoč. Torej velja vsem, ki tega še niste opravili, povabilo, da preverite, če pri vas obstaja kakršnokoli tveganje, da ste okuženi z virusom hepatitisa C.

Na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se lahko vsak ponedeljek med dvanajsto in štirinajsto uro anonimno in brezplačno testirate na okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Od ponedeljka, 15. septembra, do petka, 19. septembra 2014 pa bo anonimno brezplačno testiranje potekalo vsak dan od 15.00 do 18.00 ure.

Zakaj se testirati?

Pomembno je vedeti, da je hepatitis C že vrsto let ozdravljiva bolezen, če jo odkrijemo in zdravimo dovolj zgodaj.

Ste morda kadarkoli pred letom 1993 prejeli kri ali krvne pripravke? Ste bili kadarkoli izpostavljeni neprofesionalnemu tetoviranju ali prebadanju kože ali sluznic (‘pearcing’)? Ste morda kdaj poskusili njuhanje drog? To so le tri od petnajstih vprašanj, za katera velja, da pritrdilen odgovor pomeni verjetnost, da je bila oseba izpostavljena virusu hepatitisa C. Žal tri četrtine ljudi, ki živijo z virusom hepatitisa C, ne ve, da so okuženi, saj lahko več desetletij po okužbi živijo brez kakršnihkoli znakov bolezni.

Če okužba ni prepoznana in zdravljena, lahko vodi do ciroze jeter, raka na jetrih in smrti. Podatek o okuženenosti z virusom hepatitisa C tako lahko pomaga pri pomembnih življenjskih odločitvah, uspešno zdravjenje pa virus hepatitisa povsem odstrani iz telesa. Slovenija sodi v evropski vrh po uspešnosti vodenja in zdravljenja bolnikov s hepatitisom C.

Epidemiološke značilnosti bolezni v Sloveniji

Po ocenah je v Sloveniji najverjetnje od pol do enega odstotka prebivalcev okuženih z virusom hepatitisa C, pri čemer so deleži okuženih v skupinah z večjim tveganjem višji. Dvaindvajset odstotkov odvisnih od drog je okuženih s HCV, kar je po podatkih Evropskega urada za nadzor nad drogami (EMCDDA) drugi najnižji delež v EU, kjer izstopamo tudi po izredno nizkem deležu bolnikov s hkratno okužvo HIV in HCV.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !