50 odtenkov sive: debata o BDSM

Prihajajoči film 50 odtenkov sive, posnet po istoimenskem romanu pisateljice E. L. James, morda povzroča še večjo evforijo kot trilogija sama. Bo film upravičil pričakovanja bralk in bralcev ali pa bo le prilil olje na žerjavico tistih, ki obsojajo BDSM. Če namreč pogledamo globlje od erotičnega, film izpostavlja nadvlado, podrejanje, nasilje (tako sadizem kot mazohizem) pa ne zgolj na seksualni ravni. Izkoristimo film za poziv k razmišljanju o prakticiranju BDSM in o tem, da tega ne obsojamo.

BDSM je okrajšava za »Bondage & Discipline (BD)/Dominance & Submission (Ds)/Sadism & Masochism (SM)«. Prevečkrat se BDSM omejuje le na spolne prakse, a gre za več kot to. Za nekatere ljudi je to način življenja, drugi menijo, da gre bolj za usmeritev, za nekaj kar je preprosto del njih samih. BDSM zajema različna dejanja, fetiše, miselnost. Več kot seksualnost torej.

Kaj se skriva za miti o BDSM?

Mit številka 1: Pri BDSM gre vedno za seks. V resnici seks ni celostna slika BDSM oz. pogosto sploh ne gre za seks. Privlačnost in participacija v BDSM pogosto izhajata iz mentalne izkušnje posameznika. Mentalni aspekt BDSM je seveda za vsakega drugačen; pri mnogih pa gre za izmenjavo moči, ranljivost in zaupanje. Če pa se (po zmotnem prepričanju) omejimo na seksualnost in rečemo, da gre zgolj in le za seks, v tem primeru negiramo posameznikove izkušnje, želje in občutke. Omejevanje zgolj na spolnost pa lahko presežemo le, če razumemo in smo seznanjeni z BDSM.

Mit številka 2: BDSM je neločljivo povezan z zlorabo. To je zelo splošen mit, ki ga ne moremo v celoti zanikati, saj v vsakem odnosu lahko pride do zlorabe. Zdrav odnos  vedno temelji na komunikaciji, konsenzu in kompromisih, žal pa nekateri BDSM namerno izrabljajo za manipulacijo, izkoriščanje, nadvlado in zlorabo. Prav zaradi dejstva, da številne žrtve zlorab med tistimi, ki prakticirajo BDSM ne poišče pomoči, ker se bojijo, da jih bodo obsojali, jih krivili za to kar se jim je zgodilo ali pa jim sploh ne bodo verjeli, je potrebno razlikovati med posledicami participacije v BDSM in zlorabo. To lahko naredimo le, če razumemo in smo seznanjeni z BDSM.

Mit številka 3: Posamezniki, ki prakticirajo BDSM so žrtve zlorabe ali imajo drugačne travme. Tudi tukaj ne moremo mimo dejstva, da med temi posamezniki obstajajo žrtve zlorab in tisti s travmami. Prav tako pa nekateri od teh posameznikov imajo ali pa nimajo končane fakultete, pripadajo različni veroizpovedi in različnim političnim strankam, tako kot ostali pripadniki družbe. Čeprav se jih pogosto sprašuje »Kaj se ti je zgodilo? Kaj je s tabo narobe?«, nič se ni zgodilo in z njimi ni nič narobe, niso bili zlorabljeni in nimajo nikakršnih travm. Gre preprosto zato, da se pri prakticiranju BDSM počutijo dobro! To lahko sprejmemo le, če razumemo in smo seznanjeni z BDSM.

Najboljši način, kako razumeti kaj je BDSM (in kaj ni) je ta, da se o tem seznanimo, podučimo in ne obsojamo. Povzeto po članku  »Beyond 50 Shades: The Reality Behind 3 Myths About BDSM«

Film 50 odtenkov sive, ki buri domišljijo in fantazijo, ki prikazuje realnost za nekatere in nepojmljivo za druge, bo morda pripomogel k odmikanju tabujev, ko govorimo o prakticiranju BDSM. Navsezadnje je bilo po svetu prodanih 100 milijonov tiskanih kopij trilogije. Mi si bomo film ogledali!

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “50 odtenkov sive: debata o BDSM”

 1. Val  pravi:

  Koooončnooo :-)
  Zanimiva tema o načinu življenja, ki ga nekateri uspešno konsenzualno živijo (ne jst), absolutno sem pa zoper vsakršno, tudi najmanjšo zlorabo. Mislim, da je treba o tem zelo veliko vedeti, preden se spustiš v en tak odnos.
  Film (in knjiga) me osebno ne zanima, če pa boste napisali kakšno recenzijo, jo bom pa z veseljem prebral.

 2. glavca glavca  pravi:

  Nas veseli, da ti je članek všeč. Vsekakor se strinjamo s tabo, da se je potrebno zadeve lotiti trezno in po pameti, torej brez možnosti za zlorabo. Kot pri vsaki stvari, ki s seboj prinaša tveganja, je pomembno, da smo o temi kar se da informirani in da se s partnerjem o tem pogovarjamo.

  Film si bomo že zaradi razvpitosti pogledali, za recenzijo pa ne obljubimo, se bomo pa potrudili. Če si boš tudi ti film le ogledal, bomo veseli tvojega mnenja.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !