Sigmund Freud o homoseksualnosti

Razmišljanja Sigmunda Freuda*, znamenitega avstrijskega nevrologa in psihologa, o homoseksualnosti so bila med drugim razkrita tudi s pismom, v katerem Freud leta 1935 odgovarja zaskrbljeni materi sina, ki je gej. Le-ta ga prosi, da ozdravi njenega sina. Glavno sporočilo pisma materi je, da homoseksualnost ni nekaj, česar bi se morali sramovati.

Avtor fotografije: izquotes.com

V pismu Freud sicer napiše, da homoseksualnost ni prednost, da pa tudi ni nekaj, česar bi se morali sramovati; ni nemoralno ali poniževalno. Zapiše tudi, da homoseksualnosti ne moremo opredeliti kot bolezni, da se jo smatra kot seksualno delovanje, ki je posledica zavore (prepreke) v seksualnem razvoju. Spomni tudi, da so bili mnogi visoko cenjeni in uspešni posamezniki v antični in moderni dobi homoseksualci, med njimi nekatera velika imena kot so Platon, Michelangelo, Leonardo da Vinci…

Iz njegovega odgovora izhaja, da za Freuda homoseksualnosti v tistem času ni bila patološka. Prepričan je bil, da se vsi rodimo kot biseksualni in šele nato postanemo »straight« ali »gey«, zaradi odnosov z ljudmi okoli nas. Res je, da v pismu Freud pove, da je »zdravljenje« homoseksualnosti možno, a hkrati pove, da rezultata »ni mogoče napovedati«.

Povzeto po članku Unearthed Letter From Freud Reveals His Thoughts On Gay People


*Sigmund Freud je utemeljitelj psihoanalitične šole v psihologiji, ki uči, da podzavestni motivi naše duševnosti vplivajo na številne oblike našega vedenja. Zanimal se je za hipnozo v smislu sredstva pomoči duševnim bolnikom. Kasneje je hipnozo opustil in jo v procesu zdravljenja nadomestil s prostimi asociacijami in analizo sanj, kar danes imenujemo »zdravljenje s pogovorom«. Ta dva postopka sta postala jedrni del psihoanalize.

 • Share/Bookmark
 

2 odgovorov na “Sigmund Freud o homoseksualnosti”

 1. Val  pravi:

  … ni nekaj, česar bi se morali sramovati; ni nemoralno ali poniževalno …
  in po osemdesetih letih žal še vedno cela kopica tistih “najbolj ta pametnih”, ki verjamejo, da je.
  :-(
  bljak!

 2. glavca glavca  pravi:

  Delamo na tem, da bo boljše. Spremembe v družbi pač potrebujejo malo več časa. Ne moremo reči, da od takrat nismo napredovali. Gre pa res stvar malo počasneje, kot bi si želeli. Bistveno je, da smo aktivni in ne zgubimo elana. :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !