Revolucionarna tabletka PrEP

vir: positivelyaware.com

V času AIDS epidemije je v gejevski skupnosti prišlo do asociacije med seksom in smrtjo. Zahvaljujoč PrEP-u, pa imajo prvič po 30. letih geji priložnost, da na to asociacijo pozabijo. Pri rednem dnevnem jemanju tabletke PrEP (pre-exposure prophylaxis – zaščita pred izpostavitvijo) je namreč učinkovitost preprečevanja prenosa virusa HIV 92%.

V Ameriki je trenutno na PrEP-u zelo majhen del prebivalstva. Študija iz lata 2014, ki je zajela približno polovico vseh ameriških lekarn, je pokazala, da je tabletka predpisana manj kot 4.000 posameznikom. Guverner New Yorka pa si ravno s PrEP-om želi izničiti AIDS v tej državi do leta 2020.

Uporabo tabletke spodbuja tudi Center za nadzor in preprečevanje bolezni, saj le-ta priporoča, da vsak gej, ki je imel, v zadnjih šestih mesecih, nezaščiten spolni odnos začne z jemanjem PrEP. Pri WHO pa so šli še korak dalje in svetujejo, da naj vsak moški, ki ima spolne odnose z moškimi resno razmisli, da bi začel z jemanjem tabletke.

vir: acon.org.au

Če bodo svoje besede podprli tudi z dejanji in zagotovili zdravilo, lahko pričakujemo, da bo v nekaj letih večina gejev in biseksualnih moških na eni izmed terapij za HIV preventivo. To bi pomenilo, da bi število novih okužb drastično upadlo, kar je seveda tudi namen.

Mnogi so torej prepričani, da je v PrEP-u prihodnost, saj resnično deluje, hkrati pa poudarjajo, da je tabletka le eno izmed orožij v boju proti AIDS-u.

Vir

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !