Hitri pregled razultatov ankete o pričakovanjih LGBTIQ oseb glede družine in otrok

Pri Društvu DIH smo preko spletnih medijev maja in junija 2015 izvedli anketo, v kateri smo spraševali po osnovnih demografskih podatkih značilnih za LGBTIQ posameznike, o partnerski zvezi in načrtovanju družine. Tukaj je nekaj ključnih ugotovitev.

V anketi je sodelovalo 66 oseb. 60% anketiranih je svojo spolno usmeritev opredelilo kot homoseksualno, 15% kot heteroseksualno in 15% kot biseksualno. Povprečna starost anketirancev je 30 let, tri četrtine je visoko izobraženih, več kot polovica pa jih živi v osrednjeslovenski regiji. V anketi je sodelovalo približno enako število moških in žensk; 3 osebe so glede spola neopredeljene. Pri 86% se spol ujema s spolom, ki jim je bil pripisan ob rojstvu, pri ostalih se ne ali so odgovorili z »ne vem«.

V kakšnih partnerskih zvezah živijo anketiranci …

Izvedeli smo, da je v resni zvezi oz. s stalnim partnerjem 52% anketirancev od tega jih 57% živi skupaj s partnerjem. 41% jih je v resni zvezi od 1 do 2 leti, po 9% 4 leta in 8 let, najdaljša zveza pa traja že 21 let. 43% anketirancev ni v resni zvezi, vendar pa se jih kar 56% želi poročiti.

Kakšne so želje in pričakovanja glede otrok …

53% anketirancev si želi imeti otroka; 41% želi otroka posvojiti. 8% anketirancev ima svojega biološkega otroka, 5% anketirancev živi s svojim biološkim otrokom, 3% anketirancev pa živi z biološkim otrokom partnerja.

Kako pa se kaže njihova solidarnost do drugih parov, pri uresničevanju želje po otroku …

41% moških anketirancev bi zelo verjetno darovalo svoje spolne celice lezbičnemu paru, 16% pa zagotovo. Ti moški skupaj predstavljajo 57%.

In kaj so povedale ženske. 69% anketirank, bi zagotovo sprejelo spolne celice homoseksualnega moškega, 27% pa zelo verjetno. Skupaj torej 96%, med njimi tudi heteroseksualne ženske.

65% anketirank bi darovalo svojo spolno celico gejevskemu paru, 30% pa bi jih bilo pripravljeno »posoditi« svoje telo, jajčeca pa hkrati ne bi darovale.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !