SPO Letno poročilo 2014

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je septembra 2015 izdal Letno poročilo o spolno prenesenih okužbah v Sloveniji za leto 2014. Glavni poudarek vezan na MSM populacijo, ki izhaja iz poročila je da,

- imajo MSM nesorazmerno visoko breme gonoreje in sifilisa;

priporočilo pa:

- MSM bi bilo smiselno vsaj enkrat letno omogočiti testiranje na izbrane spolno prenesene okužbe v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja tudi če nimajo bolezenskih znakov ali težav.

V poročilu je zapisano, da preprečevanje SPO temelji predvsem na omejevanju tveganega spolnega vedenja. Pri preprečevanju spolno prenesenih okužb, kot sta sifilis in gonoreja, je to še posebej pomembno v skupini z nesorazmerno visokim deležem okuženih, torej med MSM.

Spodnja slika prikazuje spreminjanje poročane pogostosti uporabe kondoma pri analnih spolnih odnosih v preteklem letu v skupini homoseksualno aktivnih moških, ki se zbirajo na eni od lokacij v Ljubljani, za obdobje 2005–2014. Čeprav gre za zelo orientacijsko spremljanje spreminjanja spolnega vedenja v zelo majhnih priložnostnih vzorcih, rezultati kažejo, da med MSM v Ljubljani nedavno ni bilo izrazitega povečanja tveganega spolnega vedenja.

Število MSM – število moških, ki so v preteklem letu imeli analne spolne odnose z moškimi in so odgovorili na vprašanja o uporabi kondoma.

Celotno poročilo lahko preberete na povezavi:
Vir: NIJZ, Spolno prenesene okužbe v Sloveniji, Letno poročilo 2014

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !