Evropska komisija odobrila PrEP

Toplo pozdravljamo odločitev Evropske komisije, ki je 22. avgusta 2016 sporočila sprejem Truvade kot PrEP (preekspozicijska profilaksa za hiv) v vseh 28. članicah EU, torej tudi v Sloveniji. Strokovnjaki napovedujejo, da bo ta na voljo v naslednjih 6 mesecih. PrEP sicer že danes igra pomembno vlogo, med drugim tudi pri hiv preventivi.

Prvi uspehi pri uporabi PrEP-a so bili prikazani na letošnji mednarodni AIDS konferenci v Durbanu. Predvsem so spodbudni podatki o zmanjšanem številu novih okužb med MSM v San Fraciscu ( ZDA) in New South Walesu (Avstralija). Tudi v Južni Afriki se začenjajo PrEP programi, namenjeni spolnim delavcem.
Žal ostaja cena PrEP-a relativno visoka, zato je brez ustreznega kritja iz zdravstvenega zavarovanja dostopen le redkim. Upamo, da bo v prihodnje več možnosti za dostop do PrEP-a in da se bodo na tržišču pojavili cenejši generiki, ki bodo drastično zmanjšali stroške in s tem omogočali večjo dostopnost do visoko učinkovitega sredstva za hiv preventivo ter da bo zdravstvena zavarovalnica prevzela stroške zdravila.

Vir: AIDS Action Europe

.
Kljub pozitivnim učinkom PrEP-a, ne smemo pozabiti na dejstvo, da je tudi ta zdravilo s svojimi stranskimi učinki in moramo biti pri njegovi uporabi z njimi seznanjeni. Poleg tega velja opozorilo, da PrEP ne preprečuje prenosa drugih spolno prenosljivih okužb kot so sifilis, gonoreja, hepatitisi in drugih. Edina zaščita pred prenosom vseh spolno prenosljivih okužb med spolnim odnosom še vedno ostaja kondom.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !